17. října 2017

Salát s pečenou dýní a kadeřávkem

Dnes mám pro Vás recept na jeden "ne-hladový" salát - to znamená, že to není ten druh salátu po kterém máte za hodinku hlad. :-) Je plný vitamínů a kvalitních živin, které Vám v tomto nestálém počasí přijdou vhod. Takový kadeřávek (tj. kadeřavá kapusta) je totiž naprostá pecka mezi zeleninou! Obsahuje 17x více vitamínu C než mrkev, 6x více luteinu než známá brokolice a má tolik vlákniny, minerálů + antioxidantů, že byste ho určitě neměli ve svém jídelníčku dále vynechávat. A v zimním období už vůbec ne! :-) Výborný a lehký oběd nebo večeře. Hotovo máte za 35 minut, tak jdeme na to.


Porce: 4
Doba přípravy: cca 35 minut

Ingredience

Salát:
• 1/2 středně velké dýně Hokaido
• 150 g kadeřávku
• hrst vlašských ořechů
• 16 cherry rajčat
• 1 granátové jablko
• olivový olej
• sůl, pepř + grilovací koření bez soli
libovolně: kozí sýr/mozzarella/feta/dýňová semínka
Zálivka:
• 140 g Skyru
• 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
• 1/2 - 1 stroužek česneku
• sůl, pepř


Postup

  1. Nejdříve si omyjeme dýni, vydlabeme semínka a nakrájíme ji na větší kostičky.
  2. Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 200 °C.   
  3. Dýni rozložíme na plech. Pokapeme ji olivovým olejem, posypeme grilovacím kořením a pečeme cca 20 - 25 minut.
  4. Mezitím, co se peče dýně si připravíme do misek/hlubokých talířů omytý a na menší kousky natrhaný kadeřávek. 
  5. Rozkrojíme granátové jablko a vypreparujeme z něj šťavnatá semínka. Já to dělám tak, že ho přepůlím (horizontálně), lehce ho pomačkám a pak do něj klepu (nad miskou) vařečkou. 
  6. Semínky posypeme kadeřávek. 
  7. Na suché pánvičce si opražíme jádra vlašských ořechů. Jen aby uvolnily svou vůni. Poté je přidáme do talíře. 
  8. Nakrájíme si cherry rajčátka na čtvrtiny/poloviny a také je naaranžujeme k základu salátu.
  9. Teď se vrhneme na zálivku: do Skyru přidáme prolisovaný česnek, citronovou šťávu. Osolíme, opepříme. Poté vše promícháme a máme hotovo.
  10. Na náš základ z kadeřávku přidáme opečenou dýni, citronovou zálivku a vše zakápneme olivovým olejem. 




Dobrou chuť!





Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall