Chili con carne

Podzim. Léto uteklo jako voda a já už zase vařím dýni, luštěniny. Podzimní pokrmy, které nás zahřejí nejen po duši. Jedním z nich je právě Chili con carne. V překladu chilli s masem. Já tento recept popisuji pouze dvěma slovy: jednoduchý a šťavnatý. Chili píšu s jedním "l" schválně, originální pokrm nese právě tento název. "Chilli con carne" však tak zevšednilo, že by to ani s "L" navíc nebyla žádná gramatická ostuda. Podávat ho můžete s rýží, pečivem nebo s dokřupava opečenou tortillou. A na závěr Vám prozradím ještě jeden tip. Přidejte na závěr do orestované směsi malý kousíček hořké čokolády - asi tak půl až jednu kostičku.



Porce: 3 - 4
Doba přípravy: cca 1 hodina

Ingredience

• 400 g mletého hovězího masa
• 1 plechovka (400 g) sekaných rajčat
• 1 plechovka (400 g) červených fazolí
• 1 větší cibule
• 2 stroužky česneku
• 2 lžíce (řepkového) oleje
• 1 a půl lžíce rajčatového protlaku
• 100 ml hovězího vývaru (nebo vody)
• 1 lžíce mleté papriky
• 1 lžička sušeného oregána
• 1 lžíce mletého kmínu
• čerstvá chilli paprička dle chuti (a odvahy!)
• sůl, pepř

+ čerstvá petrželka, oregano nebo bylinky dle chuti


Postup

  1. Nejdříve si nakrájíme nadrobno cibuli. 
  2. V hluboké pánvi nebo hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje. Přidáme cibuli.
  3. Ve chvíli, kdy nám cibulka zesklovatí přidáme do hrnce mleté maso.
  4. Maso vařečkou dělíme na menší a menší kousky, dokud se celé nerozpadne a neopeče. To bude trvat cca 10 minut.
  5. K masu přidáme prolisovaný česnek, necháme ho provonět a hned poté přidáme do pánve i sekaná rajčata, společně s lžící a půl rajčatového protlaku. Necháme cca 10 minut povařit - občasně mícháme.
  6. Teď přijde na řadu koření: chilli, mletá paprika, oregano, mletý kmín, pepř a zlehka osolíme - nepřehánějte to, lepší je to doladit až úplně na závěr. Mícháme.
  7. Kořením dochucenou směs zředíme 100 ml hovězího vývaru nebo vodou.
  8. Směs promícháme, přiklopíme poklicí a necháme 25 minut vařit na mírném plameni - kontrolujte ji, aby se nepřichytila. 
  9. Po 25 minutách sundáme poklici a přidáme do Chili celou plechovku červených fazolí. Necháme dalších 15 - 20 minut vařit, ale tentokrát bez poklice.
  10. Ochutnáme, dosolíme a podáváme! 
Před podáváním jsem Chili con carne dozdobila oblíbenými bylinkami a jako přílohu jsem zvolila rýži. 






Dobrou chuť!



You May Also Like

0 komentářů

Děkuji za Tvůj komentář! ♥