Tvarohový banana dort


To, že bych mohla jíst dezerty i místo hlavního chodu jsem Vám o sobě prozradila již někdy na začátku mého blogování o jídle. Taky v nich většinou nešetřím máslem, smetanou a čokoládou - to zase z inspirace od mé kuchařské královny Julie Child. Ale tento dortík se tomu všemu vyhýbá obloukem. Je lehký, svěží a propojuje chuť i vůni nepečeného cheesecaku a banánového chlebíčku. Jeden kousek pro každého z Vás! ♥ Dejte mu šanci. Jí se totiž bez výčitek!

Ingredience

Korpus:
• 2 banány
• 1 vejce
• 2 lžíce oleje
• 3 lžíce medu
• 100 g špaldové mouky
• 1 lžička kypřícího prášku
• 1/2 lžičky jedlé sody
• 1 lžička skořice nebo vanilkový lusk /libovolně/
• špetka soli

Tvarohová vrstva:
• 500 g nízkotučného tvarohu
• 2 lžíce zakysané smetany
• 150 ml mléka
• 1 lžíce jemně mleté želatiny
• javorový sirup na doslazení


Postup

  1. Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 180 ° C. 
  2. Připravíme si dortovou formu o průměru 23 cm, boky vymažeme kapkou oleje a dno vyložíme pečícím papírem.
  3. V míse si vidličkou rozmačkáme banány "na kaši". 
  4. K banánům přidáme jedno celé vejce, olej, med a vše řádně promícháme.
  5. Postupně do těsta přisypáváme mouku, poté kypřící prášek, sodu, špetku soli a skořici/vanilku.
  6. Banánové těsto vymícháme dohladka.
  7. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě 35-40 minut. Propečení nejlépe poznáme známým trikem se špejlí.
  8. Než se upeče korpus, připravíme si tvarohovou vrstvu.
  9. V míse smícháme tvaroh, zakysanku a dosladíme javorovým sirupem dle chuti. Pečlivě ručně vyšleháme do jemného krému. 
  10. V jiné misce/hrnku si ohřejeme si mléko. Do horkého (ne vroucího!) mléka přidáme želatinu a necháme pět minut odstát. 
  11. Mícháme dokud se želatina úplně nerozpustí. Poté vlijeme mléko do krému. 
  12. Krém znovu ručně vyšleháme a necháme ho zatím odpočinout v ledničce.
  13. Korpus po dopečení necháme plně vychladnout. - nevyndáváme ho z formy.
  14. Na vychladlý korpus přidáme náš tvarohový krém. 
  15. Dort dáme do lednice a necháme ho přes noc ztuhnout.
  16. Podáváme ozdobený ovocem či ovocnou omáčkou a mátou. 




Dobrou chuť!





You May Also Like

2 komentářů

  1. Jéé ten je krásný, úplně z něj srší to léto :) také mám v plánu někdy upéct takový dort.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milý komentář. ♥ Určitě ho někdy zkus, stojí za to!

      Vymazat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥