15. srpna 2017

Ovocný koláč z podmáslí

Léto je stále ještě v plném proudu a nám se doma hromadí spousta sklizeného ovoce. To nejraději mlsám čerstvé nebo jen tak s bílým jogurtem, ale k odpolední kávě se přeci jen lépe hodí něco sladkého. :-) Tento recept je taaaak jednoduchý a přitom výborný, že jsem si ho nemohla nechat jen pro sebe. Upéct ho můžete v podstatě z jakéhokoliv ovoce, řiďte se jen a jen dle Vašich chutí.

Ingredience

• 75 g změklého másla
• 135 g cukru
• 2 vejce
• 125 ml podmáslí
• 180 g hladké mouky
• 1 a půl lžičky kypřícího prášku
• půl lžičky soli
• 1 lžíce čerstvě nastrouhané citronové kůry
• čerstvé ovoce dle chuti

+ libovolně: ovoce, tvaroh dochucený javorovým sirupem


Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180° C a vyložíme si pečícím papírem formu o průměru 23 cm.
  2. V míse vyšleháme dohladka cukr se změklým máslem.
  3. Přidáme vejce a prošleháme. 
  4. Do těsta přilijeme podmáslí a znovu šleháme. 
  5. V jiné míse si smícháme všechny suché ingredience, tedy hladkou mouku, kypřící prášek a sůl. 
  6. Suché ingredience přidáme do těsta a řádně mícháme, dokud nevypracujeme hladké a jemné těsto.
  7. Na závěr přidáme citronovou kůru, a poté do těsta zlehka vmícháme na kousky nakrájené ovoce dle Vašeho výběru.
  8. Těsto opatrně přelijeme do připravené pečící formy. 
  9. V obyčejné troubě pečeme na vrchní a spodní ohřev okolo jedné hodiny - kontrolujte propečení špejlí. Pečeme klasicky dozlatova. :-) V horkovzdušné troubě zabere pečení o něco méně času.
  10. Po dopečení necháme koláč vychladnout a poté ho libovolně pocukrujeme či potřeme ochuceným tvarohem a dozdobíme čerstvým ovocem. 



Dobrou chuť!





2 komentáře

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall