Rybízový clafoutis


Francouzský koláč, který si Vás pro svou jednoduchou přípravu a skvělý výsledek získá na první upečení. :-) Vláčné těsto, které není vůbec suché a ovoce, to je skvělá kombinace pro (nejen) letní dezert. Pokud ještě máte v lednici nebo na zahrádce zbytek z rybízové zásoby (nebo misku třešní - z těch ho dělají ve Francii tradičně) zkuste ho upéct. Užijete si tak rybíz v té nejsladší podobě! :-)

Pokud si upečete i Vy svůj rybízový clafoutis a bude Vám chutnat, nezapomeňte se mi s ním pochlubit na Instagramu s #pinchofcooking, a nebo mi fotku pošlete na e-mail: pinchofcooking@gmail.com. Těším se! - M. ♥


Ingredience

• 350 g čerstvého očištěného rybízu
• 100 g cukru krupice (+ na vysypání formy)
• 100 g hladké mouky
• 250 ml plnotučného mléka
• 30 g másla (+ malý kousek na vymazání formy)
• 4 vejce
• špetka soli
• 1/2 lžičky vanilkového lusku (používám tento již vyškrábaný z DM)

+ moučkový cukr před podáváním


Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 180 °C. 
  2. Připravíme si formu na koláč o průměru cca 26 cm. 
  3. Formu důkladně vymažeme ztuhlým kouskem másla a vysypeme cukrem. 
  4. Očistíme si rybíz a celé dno formy jim vyskládáme - rybíz je drobný, můžete ho tedy dát i dvě vrstvy. 
  5. Ve větší míse smísíme všechny suché ingredience: cukr, hladkou mouku, špetku soli a vyškrábaný vanilkový lusk.
  6. Rozpustíme si 30 g másla. Necháme ho zchladnout a přilijeme ho do mísy k suchým ingrediencím.
  7. Do těsta dále přidáme i vejce a mléko.
  8. Řádně mícháme a mícháme...a mícháme → dohladka. 
  9. Těsto je poměrně řídké - téměř jako palačinkové, nebojte, má to tak být. :-)
  10. Těsto opatrně přelijeme do formy s rybízem.
  11. Pečeme v předehřáté troubě cca 35 minut a na posledních 5 minut přidáme teplotu na 190 - 200 °C - ať má koláč správně zlatavou kůrku. 
  12. Nechte "nafoukaný" koláč alespoň 30 minut vychladnout, a poté ho podávejte zasněžený moučkovým cukrem. 





Dobrou chuť!





Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall