Koprová omáčka


Koprovka, česká klasika, kterou bez výčitek milujete a nebo na kterou Vám zhatila chuť školní jídelna. :-) Tak jsem to měla i já, a to ještě dloooouho po základní škole. Ale tu domácí od babičky nebo maminky nebylo lehké odmítat a já si k ní našla cestu zpět. To je stejný příběh jako s mou nechutí k rajčatové polévce. Dokud jsem však neochutnala tu, co neobsahuje jen červenou (nic neříkající) vodu a těstovinová písmenka, ale rozmixovaná rajčátka, parmezán a bazalku. A když se minulý týden urodila první sklizeň kopru, bylo jasné, co budeme mít tento týden k obědu - tak ji dejte šanci i Vy, možná je to právě ta verze, která Vás přesvědčí o tom, že tohle české jídlo si zaslouží lepší pověst. Osvěžená citronovou šťávou a špaldovou moukou, víc "zdravě" ji nedělám - to bych ji totiž šidila. :-)

Porce: 3 
Doba přípravy: 45-55 minut

Ingredience

• 500 ml vody (či hovězího vývaru)
• 200 ml plnotučného mléka
• 30 g másla
• 3 lžíce špaldové mouky
• 1 a půl lžičky třtinového cukru
• 4 lžíce nasekaného čerstvého kopru
• cca 15 lžic smetany ke šlehání
• citronová šťáva dle chuti (já použila šťávu z 1/2 citronu)
• sůl

+ příloha: nové brambory či knedlíky


Postup

  1. Nejdříve si v hrnci rozpustíme máslo, které zasypeme špaldovou moukou a metličkou usilovně mícháme do světlé jíšky. 
  2. Po chvilce jíšku zalijeme vodou/vývarem, mlékem a vše promícháme. Za občasného míchání necháme povařit 20 minut na mírném plameni - koprovka ráda "utíká" z hrnce, tak opatrně.
  3. Mezitím si najemno nasekáme čerstvý kopr.
  4. Po provaření omáčky přichází čas do ní přidat nasekaný kopr. Mícháme a necháme dalších 5 minut provařit.
  5. Nyní dochutíme omáčku citronovou šťávou, solí, třtinovým cukrem a odstavíme koprovku z plotny. 
  6. Přidáme smetanu ke šlehání a naposledy promícháme. Ihned podáváme.  
Pokud zvolíte jako přílohu nové brambory, tak je pouze řádně omyjte a dejte je vařit ve slupce do osolené vody v  době, kdy máte umíchanou jíšku. Vaří se celé cca 20-30 minut - zkuste do nich zapíchnout vidličku.




Dobrou chuť! 




1 komentář

  1. Já jsem naštěstí vždy měla dobrý vztah ke koprovce, ale letos jsem vařila svoji první v životě a byla jsem z ní nadšená, byla to pecka! :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall