14. dubna 2017

Tvarohový mazanec

Tradiční velikonoční dobrota, to je v Čechách jednoznačně mazanec. Peče se už po staletí, první recepty pocházejí již z 15. století. To je jen malá zajímavost, kterou jsem si načetla během jeho pečení. :-) My na něj doma zaděláváme každoročně, většinou na ten klasický - máslový. Já ale miluji v kynutých těstech tvaroh, přijde mi, že těsto je díky němu vláčnější, křehčí. Proto jsme s mou nejlepší kuchařkou - babičkou daly hlavy dohromady a vznikl recept na tento tvarohový, nadýchaný bochánek. Babiččina čtyřicetiletá praxe se na tomto receptu značně podepsala, je opravdu vynikající! A já tímto také babičce děkuji! Za všechny zkušenosti, které mi s radostí předává... vím, že tu všechny mé recepty pravidelně čteš! ♥

Velikonoce u nás doma slavíme, ale nijak to nepřeháníme. Malujeme a barvíme vajíčka, vytvoříme jarní výzdobu a pečeme mazanec. Většinou dojde i na třeného beránka. Velikonoce trávím doma na Šumavě, a tak se každoročně dočkám i pomlázky od koledníků.

A jaké tradice držíte u Vás doma? Potrpíte si i na tradice spojené se Svatým týdnem, tedy na dny jako je Květná neděle, Modré pondělí, Šedivé úterý a tak dále? :-)

Ingredience

• 250 g hladké mouky
• 250 g polohrubé mouky
• 1 balíček prášku do pečiva
• nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
• 3/4 kostky čerstvého droždí (= 31,5 g)
• špetka soli
• 1/2 polotučného tvarohu
• 100 g moučkového cukru
• 3 žloutky
• 5 lžic rozpuštěného másla
• 1 balíček vanilkového cukru (já použila tento třtinový)
• 100 ml mléka
• mandle, rozinky, kandované ovoce - dle chuti
• 1 rozšlehané vajíčko na potření


Postup

  1. Nejdříve si do mísy prosijeme hladkou a polohrubou mouku, prášek do pečiva, poté přidáme nastrouhanou citronovou kůru, špetku soli a nadrobíme 3/4 kostky čerstvého droždí.
  2. Dále si v jiné míse pomocí ručního šlehače vypracujeme tvaroh, moučkový cukr a žloutky. Přilijeme pět lžic rozpuštěného másla a vanilkový cukr, šleháme. 
  3. Do mísy se suchými ingrediencemi (mouka atd.) pomalu přilíváme řídkou směs (ze žloutků, moučkového cukru atd.), mícháme a mícháme. 
  4. Ohřejeme si 100 ml polotučného mléka a přilijeme do těsta - vypracujeme ručně vařečkou nebo dáme těsta do kuchyňského robota. 
  5. Teď je ten správný čas do těsta přidat rozinky, nasekané mandle (já je dávám až na vrch) či kandované ovoce - dle Vaší chuti a fantazie. :-) 
  6. Těsto řádně zaděláme, a na podsypaném válu několik minut usilovně hněteme. Na tom si dejte záležet, může se to odrazit na kvalitě výsledku. 
  7. Těsto vrátíme do moukou podsypané mísy, přikryjeme čistou utěrkou a necháme nejméně dvě hodiny kynout.
  8. Vykynuté těsto poznáte tak, že alespoň 2x zvětší svůj původní objem. Takovéto těsto si na vále znovu prohněteme a  vytvarujeme z něj bochánek.
  9. Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 180 ° C.
  10. Plech si vyložíme pečícím papírem.
  11. Bochánek dáme na plech a necháme další hodinu kynout. 
  12. Na závěr ho pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. 
  13. Pečeme uprostřed trouby 10 minut na 180 ° C, poté teplotu snížíme na 150 ° C a necháme ještě 35 - 40 minut péct. Na to, zda je mazanec pečený zkuste známý trik se špejlí - píchněte do něj a pokud je špejle suchá - je hotový. Pokud na ní uvidíte přilepené těsto, ještě ho v troubě nějakou dobu ponechejte. 
  14. Bochánek necháme vychladnout při pokojové teplotě a můžeme podávat. My ho máme nejraději s máslem a marmeládou. :-) 





Dobrou chuť a krásné Velikonoce!






Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall