Bezlepkový čokokoláč s ovocem

V obchodě jsem tento týden objevila letošní první sladké jahody. A ty já mám nejraději právě v kombinaci s čokoládou. Z této jednoduché kombinace vznikl čokoládový koláč se spoustou ovoce. Byl do druhého dne pryč, zbyl po něm v lednici jen prázdný talíř. Tím bylo jasné, že se s Vámi o tento recept musím podělit! :-) 


Porce: 4-5
Doba přípravy: 20 minut + 25 minut pečení = cca 45 minut

Ingredience

• 100 g hořké čokolády (50-60 %)
• 115 g másla
• 4 lžíce moučkového cukru
• 3 vejce
• 30 g holandského kakaa
• 1/2 lžičky mleté kávy (lze vynechat)

• šlehačka, tvaroh či mascarpone
• ovoce dle chuti (doporučuji jahody, maliny v kombinaci s granátovým jablkem :-)


Postup

  1. Předehřejeme si troubu na 190 ° C. 
  2. Nejdříve si nad vodní lázní rozpustíme máslo a čokoládu.
  3. Rozpuštěnou čokoládu s máslem sundáme z plotny a přimícháme do ni moučkový cukr.
  4. Dále přidáme tři celá vajíčka a vymícháme dohladka. 
  5. Na závěr postupně přisypeme kakao a mletou kávu. Metlou řádně zpracujeme na hladké, jemné těsto.
  6. Dno dortové formy o průměru 18 - 20 cm vyložíme pečícím papírem a boky vymažeme trochou másla. 
  7. Těsto opatrně vlijeme do formy a pečeme v předehřáté troubě 25 minut.
  8. Po dopečení musí koláč 10 minut odpočívat, a poté ho opatrně vyndáme z formy. Při pokojové teplotě jej necháme plně vystydnout - koláč uprostřed "spadne", to je správně. :-) Koláč můžete nechat chladit přes noc v ledničce nebo ho podávat ihned po vychlazení.
  9. Zdobíme vyšlehanou šlehačkou (doslaďte ji) či mascarpone / tvarohem - dle chuti. A to nejlepší nakonec - dozdobíme spoooustou ovoce. 




Dobrou chuť!





Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall