Čokoládový fondant

Hledáte pořádně čokoládový dezert, který obstojí i u slavnostní tabule? Takový, který Vás neomrzí, protože si pokaždé můžete připravit trochu jinou variantu? Pokud ano, tak se vždy můžete spolehnout na čokoládový fondant. Není na něm navíc vůbec nic složitého, a tak si ho doma zvládne připravit úplně každý. Důležité je jen načasování - nikdy ho nepečte příliš dlouho, tedy více jak 7 minut. Pak nedocílíte toho správného kouzla - když do tohoto čokoládového "kopečku" říznete, vyteče spoooousta čokolády. O tento zážitek určitě přijít nechcete, to mi věřte! :-) Já Vám ho ani nenafotila, to abyste měli tu správnou "nečekanou" radost. ;-) /A nebo snad proto, že se mi při focení vybila baterka?/  


Porce: 6 menších fondantů (= 1/2 klasického muffinového plechu)
Doba přípravy: 15 minut + 3 hodiny mražení + 7 minut pečení = cca 3,5 hodiny

Ingredience

• 100 g hořké čokolády
• 60 g másla (+ na vymazání formiček)
• 3 vejce
• 2 lžíce kakaa (+ na vysypání formiček)
• 1 lžíce hladké mouky
• 100 g cukru krupice
• 1/2 lžičky jedlé sody

+ volitelně: špetka chilli, vyškrabaný vanilkový lusk, skořice, pomerančová kůra...


Postup

  1. Pečlivě si máslem vymažeme plech na muffiny nebo jiné zapékací formičky, například tzv. "kokotky". Po vymazání je ještě vysypeme kakaem, jinak fondánky nevyklopíte bez úhony. Nešetřete hlavně na dně formičky.
  2. Nad vodní lázní si necháme rozpustit máslo s hořkou čokoládou, tu rozlámejte na kostičky, aby se rychleji rozpouštěla.
  3. Do rozpuštěné čokoládové směsi dále postupně přimíchejte kakao, cukr, mouku a vidličkou rozšlehaná vajíčka. Do hladkého řídkého těsta přidejte na závěr ještě půl lžičky jedlé sody. Pokud chcete Vašemu dezertu dodat některou z příchutí, tak teď je ten správný čas přidat špetku této tajné ingredience. Promíchejte.
  4. Těstem plníme jednotlivé formičky do 3/4.
  5. Formičky/plech na muffiny dáme na nejméně 3 hodiny odpočinout do mrazáku.
  6. Ke konci chladící doby si předehřejeme horkovzdušnou troubu na 220 °C. 
  7. Formičky vyndáme z mrazáku rovnou do předehřáté trouby a pečeme 7 minut - ani méně ani více! Pokud je přepečete, tak budete mít křehčí čokoládové muffiny, ale určitě ne krásně tekutý vnitřek čoko fondantu. ;-)
  8. Než fondánky vyklopíte z formiček, nechte je 2-3 minuty zchladnout. Pokud by nešly vyklopit tzv. "raz dva" asi jste nedostatečně vysypaly formičky. Zkuste to zachránit opatrným oříznutím formičky kolem dokola. 
  9. Podáváme posypané moučkovým cukrem s vanilkovou zmrzlinou nebo s kyselejším ovocem jako jsou třeba maliny, ostružiny, rybíz. Z ovoce můžete připravit rozvařením i omáčku, kterou dezert posunete zase o level výše. 






Dobrou chuť!




4 komentáře

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall