2. března 2017

Čokoládový banana bread



Jeden recept na banánový chlebíček již na blogu je. Ale něco mu chybělo. Uhádnete co...? Čokoláda! Hooodně čokolády a kakaa. :-) Receptů na banánový chlebíček je nespočet, ale najít takový, který drží tvar a nerozsype se po prvním zakrojení, zároveň je vláčný a nadýchaný, tak takových je už o dost méně. Já si troufnu říct, že tento patří mezi ně. Je opravdu vláčný - no aby ne, když se Vám na jazyku při každém kousnutí rozplývá kousíček hořké čokolády. Pokud milujete banány, tak neváhejte a zkuste ho! :-)

P.S.: Nejlepší je druhý den k snídani. Můžete ho také zkusit pomazat marmeládou nebo arašídovým máslem, to je za mě skvělá kombinace.

Porce: 1 bochník 
Doba přípravy: 25 min + 1 hodina pečení

Ingredience

• 3 banány
• 170 g hladké mouky
• 50 g másla
• 1 vejce
• 80 g třtinového cukru
• 1 malá lžička soli
• 4 lžíce kvalitního kakaa
• 1 lžička jedlé sody
• 1 lžička skořice
• 1/2 lžičky vyškrabané vanilky z lusku
• 50 g nasekané hořké čokolády

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si předehřejeme troubu na 180 °C. 
  2. Rozmixujeme nebo vidličkou rozmačkáme všechny banány, a to co nejvíce dohladka.
  3. Tuto jemnou banánovou "kaši" přelijeme do větší mísy.
  4. Rozpustíme si máslo a přilijeme ho k rozmačkaným banánům.
  5. V hrnečku si vidličkou rozšleháme vejce a přidáme ho do těsta.
  6. V druhé čisté nádobě zpracujeme "suché ingredience": třtinový cukr, sůl, jedlou sodu, kakao, vanilku a skořici. Řádně po každé ingredienci mícháme!
  7. Suché ingredience postupně /za stálého míchání/ přisypáváme do těsta.
  8. Do našeho jemného těsta na závěr přidáme nasekané kousky hořké čokolády a naposledy zamícháme. 
  9. Vyložíme si pečícím papírem obdélníkovou formu (tj. formu na chléb/paštiku). Já použila velikost 24x13 cm.
    Tip: Aby pečící papír lépe kopíroval tvar formy, zkuste ho nejprve zmačkat do kuličky. Poté ho rozložte a vytvarujte ve formě přesně tak, jak potřebujete. ;-)
  10. Těsto nalijeme do formy a necháme jednu hodinu péct. 
  11. Po dopečení necháme chlebíček zcela vychladnou a můžeme podávat. 






Dobrou chuť!




2 komentáře

  1. Chlebíček už je v troubě, tak doufám, že se zdaří a bude vypadat jako na fotografiích :-) Díky za super tip!! ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall