5. února 2017

Kladdkaka



Znáte Brownies? A neznáte Kladdkaka? Tak ho určitě zkuste! Je to totiž jeho severský brácha. Ale za mě dostal do vínku ještě o něco navíc. Je křehčí a vláčnější. Švédský čokoládový koláč nám doma učaroval a podle mého stejně tak okouzlí i Vás a Vaše hosty. :-)

Porce: 6
Doba přípravy: 40 minut

Ingredience

• 130 g másla
• 50 g kvalitního kakaa
• 300 g moučkového cukru
• 120 g hladké mouky
• 3 vejce
• 1 lžička vanilky (vyškrabané z lusku či mleté)
• špetka soli

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Na mírném plameni necháme rozpustit máslo. Necháme ho zchladnout.
  3. Rozehřáté máslo si přelijeme do mísy a přidáme kakao, vanilku a špetku soli - promícháme.
  4. Dále přijdou na řadu vejce, ty si vidličkou ve zvláštní misce mírně rozšleháme. Přilijeme je do misky s máslem a kakaem.
  5.  Postupně přidáváme i mouku s cukrem. Stále usilovně mícháme, aby nám vzniklo krásně hladké, řídké těsto. 
  6. Dno dortové formy o průměru 18-20 cm si vyložíme pečícím papírem. 
  7. Těsto opatrně vlijeme do formy a dáme péct na cca 30-35 minut. Až bude koláč na povrchu lesklý a popraskaný, tak už bude! :-) 
  8. Necháme vychladnout. Než povolíme formu, tak koláč kolem dokola "ořízneme". Sundáme formu a můžeme podávat. Doporučuji ho však nechat přes noc utuhnout v lednici. Nejlépe chutná zasněžený moučkovým cukrem s kopečkem šlehačky. 










Dobrou chuť!



1 komentář

  1. Tak jsem přeci jen změnila názor a pustím se do tohohle dortíku. Jak jste psala v mailu, bude to pro mě lepší varianta a snad okouzlím úplně stejně �� děkuji moc za doporučení a něco mi říká, že na vašem blogu budu trávit odteď víc a víc času ���� Niky S.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall