Hamburgerové bulky



Bulky na hamburger - někdo (bohužel i majitelé restaurací) si řekne, že je stačí koupit v Tescu nebo v Lidlu. Mně na těchto kupovaných však vadí hned několik věcí. Kromě očekávaných éček a zbytečných kypřících, konzervačních látek je to hlavně jejich sladkost. Sladká bulka mi prostě nejde s kusem masa dohromady. A z těchto důvodů jsem si našla svou variantu, kterou používám nejen na klasické hamburgery, ale i na sendviče se sýrem, šunkou a prostě tím, co nám chutná. :-) Tak je zkuste také! Nejsou zbytečně moc nasládlé a jsou opravdu velmi vláčné.

Porce: 8 bulek
Doba přípravy: 1 hodina kynutí těsta + 30 minut kynutí bulek + 30 minut pečení = 2 hodiny


Ingredience

• 450 g hladké mouky
• 250 ml mléka
• 50 ml vody
• 70 g másla
• 14 g instantního droždí
• 30 g třtinového cukru
• 1 lžička soli
• 1 vejce (na potření)

+ sezam na posypání

Postup

  1. Do velké mísy nasypeme instantní droždí společně s třtinovým cukrem. Zalijeme 50 ml vlažné vody - spíše teplejší. Promícháme a necháme 10 minut odpočívat. 
  2. Ohřejeme si mléko. 
  3. Teplé mléko přilijeme do mísy s "kváskem", a také přidáme lžičku soli. Mícháme, mícháme. 
  4. Po částech přisypáváme hladkou mouku (nejlépe prosátou) a stále nezapomínáme míchat. 
  5. Dále přidáme na kostičky nakrájené máslo, které by mělo mít pro snadnější zpracování pokojovou teplotu. Teď přijdou na řadu nejlepší vařečky světa - ruce. Máslo do těsta zapracováváme prsty, těsto jako kdyby "mačkáme". 
  6. Až se máslo vstřebá, budeme těsto cca deset minut "hňácat" na zlehka pomoučněném válu.
  7. Hladce vypracované těsto vložíme zpět do mísy. Přehodíme přes mísu utěrku a necháme na teplém místě hodinku kynout. 
  8. Předehřejeme troubu na 190 °C. 
  9. Vykynuté těsto (mělo by alespoň 2x zvětšit svůj původní objem) si na pomoučněném válu rozdělíme na šest až osm částí - to podle toho, jaké si troufnete sníst, větší nebo menší? :-)
  10. Vyložíme si plech pečícím papírem. 
  11. Postupně budeme vypracovávat těsto do hladkých kuliček - já si je válím v dlani, přijde mi to nejefektivnější.  
  12. Hotové kuličky skládáme na plech tak, aby kolem sebe měli několik centimetrů místa.
  13. Plný plech přikryjeme čistou utěrkou a necháme další půl hodiny kynout.
  14. Rozšleháme si vejce.
  15. Po půl hodině se můžeme vrátit zpět k našim neupečeným bulkám. Pomažeme je rozšlehaným vajíčkem a zasypeme sezamem.
  16. Do předehřáté trouby, a to ještě před vložením bulek, umístíme na dno malý plech nebo zapékací misku s trochou studené vody. 
  17. Připravené bulky vložíme do trouby. Pečeme 20 minut s vodní lázní, poté pekáček s vodou vyndáme, ale bulky necháme ještě 10-15 minut péct, dokud nebudou zlatavé. 






Dobrou chuť!





Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall