18. ledna 2017

Krémové risotto s žampiony a křupavou slaninou


Krásný lednový den! 

Po delší době Vás vítám zpět v mé kuchyni. Dnes jsem si připravila recept, který mi připomíná svým původem teplé léto... a možná i právě z tohoto důvodu ho pravidelně zařazuji do našeho zimního jídelníčku. Také mám svůj názor na to, že v zimě se slaninou /hlavně tou do křupava opraženou/ a máslem obzvlášť nešetří! :-)



PŘÍPRAVA: 50 minutPOČET PORCÍ: 3

Ingredience:

  • 300 g žampionů
  • 250 g rýže na rizoto (např. Arborio)
  • 1 litr kvalitního vývaru (zeleninový/kuřecí)
  • 85 ml bílého vína
  • 1 cibule
  • 25 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g slaniny 
  • 2 bobkové listy
  • parmezán 
  • sůl, pepř 


    Postup:

    Ze všeho nejdříve si dáme ohřát předem připravený vývar. Přidáme do něj bobkový list pro výraznější vůni a chuť. Ohřívejte cca 10 minut na mírném plameni.

    Mezitím si na pánvi necháme rozehřát máslo společně se lžící olivového oleje. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a necháme na mírném plameni zesklovatět - cca 5 minut. Do pánve přidáme na plátky nakrájené žampiony a rýži, občasně mícháme a necháme žampiony změknout.

    Po změknutí a opečení žampionů přilijeme do pánve víno. Necháme ho vstřebat a poté postupně přidáváme vývar. Já si ho rozdělila na tři díly. Přiléváme vždy až se předchozí díl vývaru vstřebá do rýže. Než se vývar vstřebá a rýže změkne zabere okolo 30 minut.

    Než nám změkne rýže, tak si na druhé pánvi nasucho opražíme slaninu. Stále ji míchejte, dokud nebude zlatá a křupavá.

    Osolíme, opepříme dle chuti. Na závěr do rizota vmíchejte ještě kousíček másla, bude o to jemnější! Před podáváním posypeme opraženou slaninou, strouhaným parmezánem a čerstvou petrželkou.











    Dobrou chuť!

    Žádné komentáře

    Okomentovat

    Děkuji za Váš komentář! ♥

    © Šumavská holka
    Maira Gall