Obrácený hruškovo-jablečný koláč





Mám pro Vás další sezónní recept. Jablka a hrušky jsou teď k dostání opravdu všude a možná si právě teď lámete hlavu, co s nimi. Proto zkuste tento obrácený koláč, který je jemný, křehký a přímo si říká o titul "Koláč podzimu 2016". Není na něm ani nic složitého, takže pokud jste žádný obrácený koláč ještě nepekli, vzhůru do toho! On ten "obrácený fígl" má totiž přeci jen něco do sebe... :-) 

Ingredience:


Náplň:
  • 50 g másla
  • 1/2 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hrušky
  • 1 jablko
Těsto:
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 75 g másla
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 2 vejce
  • vanilkový lusk
  • 1/2 hrnku mléka
  • malý kousek čerstvého zázvoru 

Postup:

Troubu si předehřejeme na 180 °C a dno kulaté formy vyložíme pečícím papírem. Začneme tím, že si oloupeme a očistíme jablka a hrušky. 
Přepůlíme je a krájíme na tenké plátky - měsíčky.

Na pánvičce si necháme na mírném plameni rozpustit máslo s třtinovým cukrem a skořicí. Až směs zkaramelizuje, sundáme ji z plotny a vlijeme ji do pečícím papírem vyložené formy. Vyskládáme dno formy ovocem tak, aby se jednotlivé měsíčky zčásti překrývaly. 

Nyní si připravíme těsto: suché a "mokré" ingredience zpracujeme zvlášť a až na závěr vše smísíme. V míse tedy smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, špetku soli, skořici, moučkový cukr a vanilkový lusk. V jiné míse vyšleháme vejce, mléko, čerstvý zázvor a rozpuštěné máslo. Až se nám vše dohladka spojí, můžeme postupně přilívat "mokré ingredience" do suchých. Mícháme dokud nevznikne hladké těsto. 

Těsto nalijeme na zkaramelizovaná jablka a pečeme na 180 °C o dobu 35 - 40 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout při pokojové teplotě. Poté ho vyklopte a strhněte shora pečící papír. Můžeme podávat!

Dobrou chuť! :-) 












1 komentář

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall