10. října 2016

Žampionová "paštika"



Když nevím, co rychle připravit k večeři, tak sahám do mého sešitu receptů, kde hledám slovo "pomazánka" či "paštika". Mám jich tam mnoho, ale tato se skvěle hodí ke sklence vína a plně nahradí klasickou masovou paštiku. :-) Říkám ji "paštika" s uvozovkami, protože se tímto názvem označují jen ty masové verze. Ale "pomazánka" je pro ni dle mého zase až moc obyčejný název...no ochutnejte sami! :-) 

Ingredience:

  • 1 červená cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 350 g žampionů
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • půl lžičky provensálského koření
  • čerstvá petrželka/libeček
  • sůl, pepř

Postup:


Nejdříve si nadrobno nakrájíme cibuli a žampiony. Poté si na pánvi rozehřejeme olivový olej a osmažíme na něm cibulku, tak aby zesklovatěla.

Přidáme žampiony a okořeníme paprikou, kmínem, provensálským kořením, prolisovaným česnekem, solí a pepřem. Po chvilce přidáme do pánve máslo a čerstvé bylinky - např. petrželku. Restujeme do změknutí.

Hotovou směs necháme zchladnout. Pak pečlivě rozmixujeme.

Případně dochutíme ještě solí a pepřem. Dáme do mističky či sklenice a necháme alespoň 3 hodiny v lednici odležet. 

Aby "paštika" neoschla můžete ji ještě přelít navrch rozpuštěným máslem - jako u klasické paštiky. :-)
   

TIP na závěr: Ponechte si lžíci směsi orestovaných žampionů na dozdobení paštiky. Pokud budete chtít paštiku zjemnit, přidejte do vychlazené směsi 50 g žervé - např. Lučiny. 






Příprava: 30 minut


2 komentáře

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall