Výzva s Dione!




Krásný den! ♥


Už dlouho na blogu nebyla žádná výzva, a protože ty předešlé Vás podle ohlasů bavilo číst (mě zase ochutnávat) a našli jste v nich inspiraci, přihlásila jsem se na portálu blogerky.cz do výzvy nové. A to s mraženou zeleninou a ovocem značky Dione. Zeleninu a ovoce obsahují mé recepty převážně, proto jsem si tuto výzvu náramně užila. :-) 

Dione je česká značka, specializující se na mražené ovoce, zeleninu, zmrzliny či ovocné dřeně. Zelenina je krásně křupavá a vůbec ne "blátivá", jak se mi už občas u jiných značek stalo. Je to tím, že používají techniku "šokového" zmrazení. Díky ní se v ovoci a zelenině uchová chuť, barva i vůně, jakoby by byla úplně čerstvá. Firma Dione nepoužívá konzervanty, stabilizátory ani barviva, což je pro mne také důležité a dávám palec nahoru! 

Pro tuto výzvu jsem připravila dva recepty:


Brokolicový quiche s bramborovou krustou 


Ingredience:

  • 350 g mražené brokolice Dione
  • 4 větší brambory
  • 250 g kuřecích prsou
  • 150 g bílého jogurtu
  • 4 vejce
  • 3 lžíce strouhaného parmezánu
  • 1 červená cibule
  • 1-2 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl, pepř


Postup:

Nejprve si předehřejeme troubu na 200 °C. Mezitím si zlehka vymažeme kulatou formu olejem. 


Omyjeme a nakrájíme na tenké plátky brambory, kterými vyložíme vymazanou formu. Brambory skládejte dokola tak, aby se zčásti kryly a držely tak po upečení pohromadě. Okraj formy vyskládejte také, a to tak, že si plátek brambory přepůlíte, aby hezky zapadl na vrstvu brambor, která pokrývá dno. 

Brambory osolíme, opepříme a necháme 25 minut péct. 

Než se nám krusta upeče, připravíme si náplň. Nakrájíme si červenou cibuli a kuřecí maso. Na pánev kápneme trochu oleje a nejdříve necháme zesklovatět cibulku, poté přidáme maso. Opečeme dozlatova. Osmažené maso s cibulkou si dáme do misky stranou. Na čisté pánvi do změknutí restujeme mraženou brokolici, poté  ji přesuneme do misky k osmaženému masu. 

V jiné misce si rozšleháme vejce a přimícháme k nim bílý jogurt, parmezán a prolisovaný česnek. Osolíme, opepříme. 

Na předpečenou bramborovou krustu přidáme kuřecí maso, cibulku, brokolici a vše zalijeme směsí vajec a bílého jogurtu. 

Pečeme cca 35-40 minut. 






Vanilková panna cotta s jahodovou omáčkou




Ingredience:

Na Panna Cottu:
  • 375 ml smetany ke šlehání
  • 375 ml plnotučného mléka
  • 8 g jemně mleté želatiny
  • 1 lžička mletého vanilkového Bourbonu (nebo jeden vyškrábaný vanilkový lusk)
  • 55 g cukru krupice
Na jahodovou omáčku:
  • 350 g mražených jahod Dione
  • 1 a půl lžíce medu
  • 3 lžíce vody

Postup:

Mléko si nalijeme do misky a navrch nasypeme želatinu, necháme pět minut odležet, aby želatina nasákla tekutinu. 

V hrnci si rozehřejeme smetanu s cukrem, a poté přilijeme mléko s želatinou. Mícháme, dokud se želatina plně nerozpustí. Po odstavení z ploténky přidáme vanilkový bourbon. 

Plníme skleničky (do 3/4) či lehce olejem vytřené formičky. Necháme nejméně 4 hodiny ztuhnout v lednici. 

Než nám ztuhne Panna Cotta připravíme si jahodovou omáčku. Začneme tím, že si do hrnce dáme tři lžíce vody. Do vody nasypeme jahody a na mírném plameni je dusíme do úplného změknutí - cca 10 minut. 
Ke konci přidáme lžíci a půl medu. Rozvařené jahody rozmixujeme ponorným mixérem. Pokud chcete omáčku opravdu jemnou, přeceďte ji přes sítko. Necháme vychladit.

Až nám Panna Cotta ztuhne, přidáme k ní jahodovou omáčku. Ozdobíme hoblinkami bílé čokolády, lístky máty a můžeme podávat. 








Děkuji Dione a portálu Blogerky.cz za možnost se této výzvy zúčastnit, moc jsme si pochutnali a užili plno zábavy v kuchyni. A to je oč tu vždy běží! ♥

Mnoho zábavy při vaření a doufám, že i Vám bude chutnat...a nezapomeňte, že recept je vždy pro inspiraci. Proto nechte průchod i Vaší fantazii a chuťovým pohárkům. :-) 


Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall