5. října 2016

Křehké briošky



Není nic lepšího než si v upršeném počasí upéct něco dobrého. A domácí pečivo? To za to stojí dvojnásob. Tyto křehké briošky se dají jíst s pomazánkou, marmeládou a nebo je můžete udělat větší a použít je na hamburgery! My je máme nejraději s máslem...a nebo si je jen tak přikusujeme k hřejivé polévce. Zkuste je také...a uvidíte s čím a jak si je zamilujete Vy. :-) 


Ingredience:

  • 360 g hladké mouky
  • 90 ml mléka
  • 2 vejce (1,5 vejce do těsta a zbytek na potření)
  • 1/2 sáčku instantního droždí (= 3,5 g)
  • 70 g másla
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžička soli

Postup je vcelku jednoduchý - veškeré ingredience kromě másla si dáme do mísy (či do robota) a vše dobře promísíme, prohněteme. Poté přidáme na malé kostky nakrájené máslo a těsto na pomoučněném podkladu hněteme a hněteme...dokud se nepřestane lepit. 

Poté si těsto rozdělíme na 8-12 částí - dle toho jak velké briošky chcete. Já si ho rozvážila po 50-60 g na jednu briošku. 

Z těsta tvarujeme kuličky/bochánky tak, aby měli co nejhladší povrch. Dáme na pečícím papírem vyložený plech a necháme 50 minut kynout, nejlépe na teplém místě. 

Ke konci kynutí si předehřejeme troubu na 180 °C. Po 50 minutách kynutí briošky potřeme zbytkem vajíčka do kterého přidáme jednu lžičku vody. Nyní můžeme vložit briošky do trouby. Pečeme 15-20 minut dozlatova. 
   

TIP na závěr: Briošky můžete ještě před pečením posypat sezamem či jinými semínky. 






Příprava: 50 minut kynutí + cca 20 minut pečeme 

Žádné komentáře

Okomentovat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall