29. září 2016

Krémová polévka z pečeného květáku




Že miluji krémové a hřejivě syté polévky jste si už asi stihli všimnout... :-) Dnes tu mám pro Vás recept na výbornou květákovku, která díky pečenému květáku vynikne svou chutí mnohem více než ta z květáku vařeného. Je jemná, díky kari lehce pikantní a koriandrem nasládlá. Pokud nevíte, co s tou vaší hlávkou, tak zkuste právě tento recept. 


Ingredience:

  • 1 květák (cca 1 kg)
  • 4 stroužky česneku
  • 3 střední brambory
  • 1 litr zeleninového vývaru (používám nejraději tento z DM) 
  • 5 lžic smetany ke šlehání (odzkoušeno i s rýžovou náhražkou smetany od Alpra = odlehčenější, ale stejně chutné)
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 2 lžičky kari
  • 3 lžičky kmínu
  • špetka koriandru
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Květák si očistíme a omyjeme, poté ho rozdělíme na drobné růžičky, které vyskládáme na pečící papír. Na plech mezi květák přidáme pro provonění i stroužky česneku. Květák pokapeme olivovým olejem a posypeme mletou paprikou, kari, kmínem, solí a lehce i opepříme. Takto připravené růžičky květáku pečeme v předehřáté troubě na 200 °C cca 30 minut - dokud květák nezezlátne. 
Mezitím si oloupeme a nakrájíme brambory na malé kostičky. Po dopečení květáku si do hrnce dáme rozehřát 2 lžíce oleje a brambory na něm cca 3 minuty opékáme. Z pečeného květáku si dejte hrstku stranou - tu si necháme na dozdobení, dochucení polévky. Zbytek pečeného květáku přidejte do hrnce k bramborům. Zalijeme vývarem a vaříme tak 35 minut, dokud vše úplně nezměkne. Rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme smetanu. Podáváme dozdobené pečeným květákem, kari a jarní cibulkou či petrželkou. 


TIP na závěr: Rozpečená tmavá bagetka či krutony... :-) 






Příprava: 5 minut + cca 60 minut pečeme a vaříme


4 komentáře

  1. Mňam, ukládám :) Až někdy vyzkouším, dám vědět, jak se povedla :)

    melisinblog.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Ukládám si na pinterest:-). Květákovou polévku mám hrozně ráda, takže ráda vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to vážně dobře a zdravě :)

    OdpovědětVymazat
  4. Květákovou dělám trochu jinak, takže hned o důvod víc, proč vyzkoušet zase tuto :) Venku je fakt hrozně a to je přesně ten správný čas na tuto polévku :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall