6. června 2016

Jahodový chia džem s vanilkou






Kdo by nemiloval jahody! A když je teď (konečně) jejich sezóna, sepsala jsem pro Vás tip na zdravou, chutnou variantu oblíbeného jahodového džemu. Tento recept je #pectinfree & #refinedsugarfree, tedy neobsahuje pectin ani jiné želírovací přípravky, vše zvládnou jedinečná chia semínka a místo cukru použijeme med. :-)

Džem je hustý, chutný a máte hotovo za 20 minut!


Ingredience:


Na 1 skleničku:
  • 2 hrnky nakrájených jahod 
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce medu (sirup z agáve či stévie, pak je recept vhodný i pro vegany) 
  • půl lžičky vanilkového lusku
  • Volitelně: skořice, pomerančová kůra, zázvor či máta

Postup:

Začneme tím, že si omyjeme a nakrájíme jahody na malé kousky. Kousky jahod dáme do malého hrnce společně s medem a za stálého míchání vaříme na mírném plameni 10 - 15 minut. Poté přidáme chia semínka a vanilkový lusk, necháme 2 minuty probublat. Džem necháme čtvrt hodiny odležet. Plníme do skleniček. Až zcela vychladne, umístíme do lednice, kde lze skladovat v uzavřené sklenici až 14 dnů. 


TIP na závěr: Na opečeném toastovém chlebu chutná nejlépe! :-) 












Příprava: do 30 minut

2 komentáře

  1. Vypadá suprově! V této kombinaci už jsem ho také dělala! :) A obecně moc povedé fotky! :)
    www.lifestylebirdie.com

    OdpovědětVymazat
  2. Wau! No škoda, že už jsem skoro veškeré jahody ze zahrádky spotřebovala, protože tenhle recept vypadá taaak lákavě! Musím si ho uložit na příští rok! A nebo ještě budu muset vyrazit na samo sběr, abych ho vyzkoušela :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall