Testování balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou






Krásný den!

Server blogerky.cz na konci dubna zveřejnil výzvu, kde naším úkolem bylo vytvořit recept s nejrůznějším využitím balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou. Ráda bych zmínila, že tato firma má dlouholetou tradici a používají jen ty nejlepší suroviny. Balzamikové krémy KP jsou vhodné i pokud si hlídáte kalorický příjem - obsahují pouze 17 kalorií v jedné lžíci a žádné tuky - za to chutí jsou nabité.

Balíček na testování obsahoval dvě nové variace - chilli a BBQ. Děkuji za super výzvu při které jsme si užili nejen my, ale i naše chuťové pohárky!


Se sluníčkem a teplými dny přichází i sezóna pikniků a příjemných zahradních posezení s přáteli. Znáte to, pití i jídla jsou plné stoly! :-) Některé akce jsou však spontánní a nemáme tolik času na přípravu našeho menu. Přesně i na tuto hektickou možnost jsem myslela, a proto toto vyletněné piknikové menu s lehkým nádechem Řecka stihnete připravit celé do jedné hodiny!

Chtěla jsem vyzkoušet balzamikové krémy i trochu netradičně, a tak na Vás jako jedno z receptů čeká vláčné, čokoládové CHILLI BROWNIES. Určitě se netradičních variací a chutí nebojte (zde to platí dvojnásob :-), uvidíte, že si pochutnáte. Tak jdeme na to! ↓

ŘECKÝ SALÁT á la mini špízy


Ingredience
Na 10 špízů:
  • 5 ks cherry rajčat
  • 1/4 salátové okurky
  • 10 ks černých oliv
  • Feta sýr 
  • hrst polníčku
  • Chilli balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou 
+ špejle či párátka 

Postup
Feta sýr si nakrájíme na cca 2 cm kostičky. Všechnu zeleninu důkladně omyjeme. Cherry rajčata překrojíme na půl. Okurku oloupeme a nakrájíme na širší kolečka, která překrojíme na čtvrtiny. Olivy slijeme. Pak už jen vše napichujeme na špejli, jak je libo. Na závěr mini špízy pokapeme Chilli balzamikovým krémem. 

STUDENÁ OKURKOVÁ POLÉVKA s chilli krutony


Ingredience
Na 2 porce:
  • 1 ks salátové okurky
  • šťáva z 1/2 citrónu + kůra 
  • 1 lžička vinného octa
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 2 kostky ledu
  • sůl, pepř
  • celozrnné pečivo
  • Chilli balzamikový krém Kalamáta Papadimitriou 

Postup
Nejdříve 3/4 salátové okurky oloupeme, omyjeme a nakrájíme na menší kostky. 1/4 okurky si schováme na později. 3/4 okurky společně se šťávou z citrónu, vinným octem, olivovým olejem a ledem  vložíme do mixéru. Osolíme, opepříme a mixujeme dohladka. Zbylou okurku nastrouháme a vmícháme do rozmixované polévky. 

Polévku umístíme do lednice a mezitím si nakrájíme celozrnné pečivo na krutony, které lehce osmahneme na olivovém oleji. Ještě na horké pánvičce přidáme na krutony chilli balzamikový krém. Ihned podáváme. 

BBQ TĚSTOVINOVÝ SALÁT 


Ingredience
Na 2-3 porce: 
  • 300 g těstovin (doporučuji Penne, může být i celozrnné) 
  • 2 hrsti polníčku
  • 50 g černých oliv
  • 1 ks šalotky 
  • 1 ks červené papriky
  • 1 a půl lžíce BBQ balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou 
  • sůl, pepř
Poznámka pro masožravce: S grilovaným kuřecím/krůtím masem naloženým v BBQ balzamiku vůbec nic nezkazíte! 

Postup
Nejprve si uvaříme těstoviny, tzv. al dente! Než se uvaří, omyjeme si zeleninu. Papriku nakrájíme na tenké, krátké nudličky. Šalotku pak nadrobno. Olivy ponecháme vcelku. Až se nám těstoviny uvaří (dodržte nižší dobu vaření uvedenou na obalu), scedíme je. Polníček, papriku, šalotku a olivy smícháme ve velké míse s těstovinami a přidáme 1 a půl lžíce BBQ balzamikového krému. Osolíme, opepříme dle chuti. 


CHILLI BROWNIES zn. vláčné a jemné 


Ingredience:
Na 2 porce: 
  • 80 g hořké čokolády + 2 kostičky 
  • 60 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce oleje 
  • 3 lžíce třtinového cukru (nebo agáve)
  • 3 lžíce rozšlehaného vajíčka
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 lžíce Chilli balzamikového krému Kalamáta Papadimitriou

Postup: 
V hrnci si rozehřejeme smetanu ke šlehání a nalámeme do ní 80 g hořké čokolády, nevaříme (!!!) pouze necháme rozpustit. Dáme předehřát troubu na 180°. Sundáme rozehřátou čokoládu z plotny a přidáme lžíci oleje, třtinový cukr, 1 lžíci Chilli balzamika, vejce a řádně promícháme. Nakonec přisypeme kypřící prášek a mouku. Promícháme a touto směsí plníme vymazané formičky. Plníme do cca do 3/4 keramické formičky. Na závěr doprostřed každé formičky umístíme kostičku čokolády, tak aby ji těsto zalilo. Pečeme 15-17 minut.



A máme hotovo! Pestré menu, které stihnete opravdu za chvilku, ale zaručeně to nikdo nepozná! ;-) Balzamikové krémy Kalamáta Papadimitriou mohu s klidným svědomím doporučit, určitě vyzkouším i jiné varianty jako např. Granátové jablko nebo Pomeranč & Citrón. Dá se s nimi v kuchyni skvěle experimentovat, jak vidíte, lze je využít i na pečení sladkých dezertů. Na léto je to za mě prostě #musthave. 


Tak co na toto Kalamáta menu říkáte? Ochutnáte? :-) 

PS: καλή όρεξη {dobrou chuť!}


Mnoho zábavy s balzamikovými krémy a příjemné večery, 






6 komentářů

  1. Mňam, ta polévka vypadá lákavě, tu musím rozhodně vyzkoušet, navíc nevypadá vůbec složitě :) Ty jo a ty brownies - to by mě vůbec nenapadlo :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi pak dej určitě vědět, jestli ti tato netradiční kombinace vůbec chutnala, Domi! :) Všechny recepty jsou jednoduché a časově nenáročné, to byl jeden z mých cílů. Protože ty nejlepší akce jsou co? Neplánované! :D Jinak ještě k brownies - pokud jsi čokoholik jako já, tak tě nemůže zklamat..a neboj, nepálí. Chilli balzamikový krém mu dodal jen zajímavý "ocásek", krásně voní. :)

      Vymazat
  2. Noo tak chilli brownies u mě teda fakt vedou. Doma milujeme chilly. Čokoládu taky. Ideální kombinace :) Navíc po těch olejích jsem pokukovala při samotné výzvě. Na vaření úplně lákavé :). A máš to krásně nafocený ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, děkuji za milý komentář, Jiťul. :) Až na něj v obchodě narazíš, tak ho ber - můžeš experimentovat, jak na sladkém, tak na slaném. To mě baví, že ho opravdu využiji a neleží jen v ledničce jako pár mých "omylů". :D Brownies je díky němu podle mě ještě o to vláčnější...a ta vůně, to si jako chilli milovníci pochutnáte! :)

      Vymazat
  3. Mňa zaujal hneď šalát á la mini špízy, lebo keď si robím aj doma šalát, tak si radšej len nakrájam rôznu zeleninu a jem to všetko zvlášť, takže aj tu je to všetko pekne zvlášť, ale zároveň to aj super vyzerá! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že Tě recept inspiroval a moc děkuji! :)

      Vymazat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall