15. února 2016

Skořicové rolky



Ingredience:


Těsto:
  • 3/4 kostky droždí 
  • 3/4 hrnku vlažného mléka
  • 1/4 hrnku cukru
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 hrnku rozpuštěného másla
  • 4 hrnky hladké mouky
  • trochu másla na potření
Náplň:
  • 1/4 hrnku másla
  • půl hrnku cukru
  • 2 lžičky skořice

* HRNEK = 250 ml

Vůni skořice miluji, a ať už dělám klasický jablečný závin nebo tyto vynikající rolky, nikdy s ní nešetřím.Protože to kouzlo, které se vnese do kuchyně s otevřením trouby - to je úplná aromaterapie. :-)

Ve velké míse (pokud máte robota, tak neváhejte) zpracujeme vejce, mléko, sůl, cukr (1/4 hrnku) a rozpuštěné máslo. V troše mléka rozmícháme kostku droždí. Promícháme směs včetně droždí a dále přidáme mouku, vodu a vanilkový cukr. Těsto řádně vypracujeme.

Když máme hotovo, bochánek těsta necháme v míse (přikryté potravinářskou fólií) kynout hodinu a půl až dvě hodiny. Mísu umístěte na teplé místo. Např. k topení. 

Teď si připravíme směs na náplň, a to tak, že smícháme cukr a skořici v jednom hrnku. 

Uběhly dvě hodiny a my můžeme těsto rozválet na obdélníkovou placku, výška těsta asi tak 0,3 cm. Rozválené těsto potřeme máslem a rovnoměrně posypeme směsí z cukru a skořice. Poté z těsta uděláme jednu velkou rolku, kterou si nakrájíme na plátky o šířce 2 cm.

Kousky vyskládáme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech a necháme ještě 30 minut odpočinout, kynout.

Pečeme v předehřáté troubě dozlatova. :-)

TIP na závěr: Podávejte ještě teplé, ty jsou nejlepší! 





Příprava: 20 minut + 2 a půl hodiny kynutí + cca 20 minut pečeme


6 komentářů

  1. Bože, miluju vše skořicové!
    Mimochodem- učila jsem se, že by se těsto nemělo nechávat kynout pod fólií, protože nemůže odcházet CO2 :) což by pak mohlo těsto pokazit.
    cara-carob-cooking.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsme dvě! Zbožňuji ji :-) Opravdu? Já to dělám vždy a zatím mi těsto krásně nakynulo a nic se nestalo. Ale pro příště udělám raději do fólie alespoň několik dírek vidličkou. Díky za tip! :-)

      Vymazat
  2. mmm, hned zítra je jdu udělat, jen musím koupit skořičku :))
    www.plesatazpevacka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ať si pochutnáte, dej určitě vědět, jak to dopadlo! :-) Jsem i na Instagramu jako pinchofcooking, tak klidně otaguj, ráda se podívám. :-)

      Vymazat

Děkuji za Váš komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall