Domácí paštika à la Provence





Ingredience:

  • 500 g kuřecích jater (lze použít i kachní či husí)
  • 5 malých šalotek
  • 2 stroužky česneku
  • hrnek mléka (na odležení jater)
  • máslo 
  • provensálské koření
  • čerstvý tymián 
  • 5 pol. lžic smetany (na zjemnění) 
  • sůl, pepř 

Začneme tím, že si očistíme játra a nakrájíme je na malé kousky, které posléze zalijeme jedním hrnkem mléka. Takto necháme odležet 20 minut.

Mezitím si nakrájíme šalotku, česnek a tymián. Na pánvi necháme rozehřát tři polévkové lžíce másla. Poté, co se máslo rozpustí, přidáme pokrájenou šalotku a česnek - vše budeme mixovat, takže můžeme krájet na hrubo - avšak čím menší, tím rychleji máme hotovo.

Až nám cibulka zesklovatí přidáme játra, která jsme předtím zcedili od mléka. Játra solte až nakonec, aby neztvrdla. Nejdříve je tedy dochutíme provensálským kořením, tymiánem a pepřem. Až když jsou orestovaná a měkká solíme. Plamen ztlumíme a vše zalijeme smetanou - já použila cca pět polévkových lžic. A máme skoro hotovo!

Játra necháme deset minut zchladnout, a poté celou naši směs rozmixujeme ponorným mixérem. Nebo-li "roztyčujeme". :-) Pak už je zcela jen na Vás, zda pro svou paštiku zvolíte uzavíratelné skleničky (pro mne je to praktičtější verze) nebo ji nalijete do formiček vyložených potravinářskou fólií a po utuhnutí vyklopíte. Paštiku nechte v chladničce nejméně 4 hodiny odležet.

Podávat můžete tradičně s brusinkami, ale pro milovníky oříšků mám tip - tím jsou vlašské ořechy. Zkuste a uvidíte, co Vám zachutná nejvíce. Výborná kombinace je i s domácím cibulovým chlebem.



Těším se na Vás u dalšího receptu.


Dobrou chuť!



Příprava: 45 minut + alespoň 4 hodiny na ztuhnutí paštiky v chladničce 



2 komentáře

  1. Tak to už ano. Domáce pasteky sú oveľa chutnejsie ako tie kupovane a toto vyzerá super.

    Pozývam teba aj tvojich čitateľov na adventnú GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ji až opadne vlna vánočního cukroví určitě zkus. Třeba na Nový rok by mohla ozvláštnit nějaké ty jednohubky či chlebíčky a tím obohatit příjemný večer. :-)

      Vymazat

Děkuji za Tvůj komentář! ♥

© Šumavská holka
Maira Gall